Att få ett syskon kan vara både spännande och skrämmande för barnet som är van att ha mamma och pappa för sig själv och få full uppmärksamhet från båda två hela tiden.

Har man barn sedan tidigare så är chansen stor att man känner av graviditeten tidigare denna gång och glädjen över ännu ett nytt liv är stor. Låt inte orosmolnen skugga glädjen över det nya, de flesta barn brukar se framemot att få ett syskon. De förstår inte alltid vilken förändring det medför och lite stök och svartsjuka kan man få ta från början men det brukar snabbt ge med sig.

Det bästa är att släppa in barnet i det nya och låta det få vara med under hela resan och känna sig viktig även i sin nya roll som storasyskon. Låt dem lyssna på magen, läs böcker om hur ett barn blir till och låt barnet känna när det sparkar i magen. När sedan barnet fötts så låt de äldre vara hemma från förskolan om de önskar det. Man kan också få stå ut med att ha två bebisar under en period medan den äldre vacklar i sin roll att hitta balans mellan att vara liten eller stor.