De flesta barn drar på sig en hel del förkylningar under sina år. Många gånger sprids det på skolorna då förkylningsvirus smittar väldigt lätt, speciellt i början av sjukdomen. Men även hur noga man försöker vara kommer man behöva behandla flertalet förkylningar under barnen uppväxt.

En förkylning kan sätta sig i näsan, halsen eller i svalget. Beroende på var den sitter kan man förvänta sig en del olika symptom. Och den kan så klart drabba mer än ett område samtidigt.

När förkylningen sig i svalget är det till exempel vanligt att de känner sig irriterade och får svårt att svälja. Men detta är även fallet då man drabbas av halsfluss och det är viktigt att veta skillnaderna. Om det dock är en förkylning kan symptomen lindras av medicin. Det finns till exempel en lösning kallad Nyodex som kan användas av barn över 12 år.

Hosta blir också vanligt när förkylning sätter sig i halsen eller svalget. Den brukar normalt sett vara ganska lindrig och kan hjälpas med halstabletter, så länge de är tillräckligt gamla, eller att få dricka något varm eller kallt.

Om viruset sätter sig i näsan nysningar, rinnande snuva och täppt näsa i regel vad man har att vänta sig. Nässpray är en vanlig metod för att lindra detta men det är viktigt att välja en som passar barnets ålder och inte överdosera.

Mer allmänna symptom man kan förvänta sig oavsett var viruset slår sig till ro inkluderar lätt huvudvärk och feber. Febern är viktigt att hålla reda på och om den går upp till 41.0 grader eller håller i sig i mer än fyra dagar bör man söka vård på en vårdcentral eller jourmottagning.

Normalt sett är barn sjuk med en förkylning i två dagar men börjar sedan må bättre. Saker som snuva och hosta kan dock sitta i upp till två veckor och fortfarande ligga inom gränserna för det normala.