shutterstock_229373665

Det är allt för många som inte planerar alla stadierna av graviditeten, vilket ju kan leda till en hel del stress för de oförberedda. Här tittar vi lite närmare på hur man kan gå till väga för att planera detta.

Vill man få en så bra grund som möjligt för sin graviditet så är det ju alltid rekommenderat att man lever en så hälsosam livsstil som möjligt. Är det något man funderar kring specifikt för detta så är det bäst att höra med sin läkare.

Beroende på vilket preventivmedel man använt innan man blir gravid så kan det finnas en period av infertilitet, saker som kondomer och pressaren har ju såklart ingen inverkan alls på fertiliteten, men p-piller kan göra så att det tar ett tag innan ens menstruationscykel går tillbaka till det normala. Detta kan dock variera från kvinna till kvinna.

Därefter är det dags att titta på ägglossningen, detta är namnet på den process som sker en gång under varje menstruationscykel när förändringar i ens hormonnivåer gör så att äggstocken släpper ett ägg. I regel sker detta mellan 12 till 16 dagar innan nästa menstruation börjar. Ägget kan sedan endast befruktas 24 timmar efter själva lossningen, om inte detta sker frigörs slemhinnan i livmodern och ägget följer med.Detta markerar början på själva cykeln.

Även om ägget endast överlever 24 timmar så kan spermier förbli aktiva i kvinnan i upp till fem dagar. Det finns ju test som mäter de hormon som ökar i samband med ägglossning, det vi kallar ägglossningstest, detta är ett mycket bra verktyg för att hitta de bästa dagarna för befruktning.

Dessa test uppges vara omkring 99 % korrekta vilket gör dem till det mest pålitliga sätt man kan identifiera sina mest fertila dagar. De är också enklare att utföra än något av alternativen.